Czy wiecie, że jagody są bardzo wdzięcznym owocem? Banalnie łatwo się je mrozi (bo wystarczy umyć, wysuszyć i wrzucić do zamrażarki) i niesamowicie szybko się je rozmraża. Poza tym są bardzo zdrowe - zawierają mnóstwo witamin, których nazw zazwyczaj i tak nie pamiętam, ale - co zapamiętać warto, to że sok z jagód warto podać przy zatruciach i biegunkach (szersze info dla zainteresowanych w netografii na dole strony).
Dla kogo więcej jagody? Dla cukrzyków i osób spędzających dużo czasu przy komputerze - zawarte w jagodach antocyjany od dłuższego czasu są stosowane w okulistyce w leczeniu chorób oka. (Ponownie odsyłam do odnośnika na dole strony po więcej szczegółów).
Dla kogo jeszcze?
"Obecnie swój tryumf święcą antocyjany
borówki czarnej, które ze względu na swoje unikalne właściwości stały
się sprzymierzeńcem lekarzy w walce z takimi dolegliwościami jak np. stany zapalne skóry, biegunki, zaburzenia trawienia, hemoroidy, stany zapalne przewodu pokarmowego, schorzenia reumatyczne, infekcje śluzówki
jamy ustnej, cukrzyca a nawet choroby nowotworowe (8). Wykazano nie
tylko ich pozytywne działanie przeciwzapalne w walce z bakteriami czy
wirusami ale również działanie przeciwalergiczne oraz antyoksydacyjne." [1]
Tak więc wychodzi na to, że jeść jagody powinni wszyscy :) Zjedzmy i my!
Na zdjęciu naleśniki:
- brązowy (zwykły + pół łyżeczki karobu dla koloru, o którym Toczka pisała już TU)- pomarańczowy (o którym z kolei TU)
- jagodowy
Jagodowe naleśniki
(jeżeli masz swój ulubiony przepis to po prostu spróbuj zastąpić część wody/mleka sokiem z jagód)
- Sok z garści jagód
- Szklanka mleka (u nas ryżowego)
- 1,25 szklanki mąki
- 2 jajka
Proponuję wziąć tylko sok a co nam zostanie dodać na przykład do
koktajlu na podwieczorek- zdecydowanie łatwiej się smaży bez całych
owoców.
Wymieszać i smażyć na małej ilości tłuszczu na rozgrzanej patelni.
Podawać
z raczej słodkim nadzieniem, który będzie się fajnie komponować z lekko cierpkimi jagodami - np. twarożkiem z jogurtem i bananem.
Rodzajów jagód jest sporo - do naleśników dodałam naszą standardową zwyczajną - lekko cierpką - jagodę, ale myślę że wspaniale by smakowało ze swoją słodszą siostrą - borówką amerykańską. Na pewno spróbuję jak tylko się pojawią :)
Netografia:
[1] http://www.focusokulista.pl/dlaczego-warto-jesc-borowki-2/
[2]http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html
Świetne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń