13 marca 2015

Placuszki twarogowe


Dzisiaj szybka propozycja śniadaniowa, bardzo sycące placuszki twarogowe, które zapewnią mnóstwo energii i zaspokoją głód największego nawet żarłoka. Jednocześnie placuszki są swego rodzaju zapowiedzią na przyszły tydzień, będzie to coś absolutnie niezwykłego i cudownego, ci którzy czytują Przepysznik regularnie wiedzą, że jestem ogromną miłośniczką wszelkich naleśników i placków, dlatego przyszły tydzień dedykujemy naleśnikom! Tak, Tydzień Naleśnikowy, każdego dnia inny naleśnik, nie wiem jak wy, ale ja się tym ekscytuję! A na razie zapraszam was pod TEN link, gdzie znajdują się wszystkie dotychczasowe przepisy naleśnikowo-plackowe z Przepysznika.


Placuszki twarogowe
  • 3 jajka
  • ok. 250 g twarogu
  • 4 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • olej do smażenia
Oddzielić białka od żółtek. Twaróg dobrze zmiksować blenderem, dodać mleko, żółtka i mąkę, wymieszać aż się wszystko połączy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w masę twarogową. Patelnie dobrze rozgrzać. Placuszki nakładać łyżką, po jednej na placuszka. Smażyć do zrumienienia z obu stron, przy smażeniu pierwszej można przykryć patelnię pokrywką, żeby placuszki ścięły się też z wierzchu, wtedy łatwiej je przewrócić. Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas z masłem orzechowym, syropem klonowym i dżemem z czarnej porzeczki.
Smacznego!





2 komentarze: