Dzisiaj szybka propozycja
śniadaniowa, bardzo sycące placuszki twarogowe, które zapewnią
mnóstwo energii i zaspokoją głód największego nawet żarłoka.
Jednocześnie placuszki są swego rodzaju zapowiedzią na przyszły
tydzień, będzie to coś absolutnie niezwykłego i cudownego, ci
którzy czytują Przepysznik regularnie wiedzą, że jestem ogromną
miłośniczką wszelkich naleśników i placków, dlatego przyszły
tydzień dedykujemy naleśnikom! Tak, Tydzień Naleśnikowy, każdego
dnia inny naleśnik, nie wiem jak wy, ale ja się tym ekscytuję! A na razie zapraszam was pod TEN link, gdzie znajdują się wszystkie dotychczasowe przepisy naleśnikowo-plackowe z Przepysznika.
Placuszki twarogowe
- 3 jajka
- ok. 250 g twarogu
- 4 łyżki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- olej do smażenia
Oddzielić białka od
żółtek. Twaróg dobrze zmiksować blenderem, dodać mleko, żółtka
i mąkę, wymieszać aż się wszystko połączy. Białka ubić na
sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w masę twarogową.
Patelnie dobrze rozgrzać. Placuszki nakładać łyżką, po jednej
na placuszka. Smażyć do zrumienienia z obu stron, przy smażeniu
pierwszej można przykryć patelnię pokrywką, żeby placuszki
ścięły się też z wierzchu, wtedy łatwiej je przewrócić.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas z masłem orzechowym, syropem
klonowym i dżemem z czarnej porzeczki.
Smacznego!
uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki :)
OdpowiedzUsuńWitaj, plackowa siostro :3
Usuń