16 marca 2015

Naleśnikowy tydzień: Różowe naleśniki


Poniedziałek! Pierwszy dzień naleśnikowego tygodnia na Przepyszniku. Nasza pierwsza naleśnikowa propozycja, otwierająca ten wspaniały i niezwykły tydzień, to różowe naleśniki! Absolutny hit i eksplozja wspaniałego smaku, a do tego uczta dla oczu. Danie znakomite dla małych kapryśników, którzy nie lubią warzyw, a do tego wypatrzą je wszędzie. Od razu zdradzę wam sekret, że naleśniki i placki to znakomita skrytka na wszelkiej maści warzywa, można w nich przemycić niemalże wszystko. Najlepiej oczywiście zachęcać i rozsmakowywać dzieci w warzywach od samego początku, ale jeśli już mamy w domu grymaśnika, trzeba się wzbić na wyżyny kreatywności, a z czasem młodociany powolutku da się przestawić na właściwe tory.


Nasze naleśniki zostały podane w dwóch wersjach, z musem jabłkowym (jabłko starte na tarce i delikatnie podduszone, żeby się rozpadło) oraz z domowym dżemem żurawinowo-jabłkowym z kapką bitej śmietany – taka wersja na wypasie. Gdybyśmy jednak mieli w domu gruszkę, na pewno zrobiłabym mus właśnie z niej, ponieważ gruszka i burak to tandem idealny!
Sam przepis, tak jak zresztą zapowiadałam, opiera się na podstawowym przepisie naleśnikowym Gordona Ramsaya, który znajdziecie TUTAJ, modyfikacje jakie wprowadziłam: dodałam warzywo, w związku z czym musiałam zmniejszyć ilość mleka (warzywo niesie ze sobą sporo soczystości) i jajko jako lepik, żeby ciasto lepiej się trzymało. Dodałam także trochę soku z cytryny, który pomaga w przyswojeniu się żelaza z buraka.



Różowe naleśniki

  • 1-2 buraki
  • 1 szkl. mleka
  • 125g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny

Buraka ugotować/upiec, obrać ze skórki i zblendować. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować. Smażyć na odrobinie tłuszczu, najlepiej na klarowanym maśle bądź oleju kokosowym. Podawać z dowolnymi dodatkami (jabłko, gruszka, banan, rozmaite dżemy, bita śmietana). Naleśniki w tej formie są bardzo puchate i naprawdę przepyszne.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz