Sobota, jak ten czas
leci, prawda?! Dopiero zaczęliśmy naszą przygodę w naleśnikowym
tygodniu, a tu już przedostatni wpis. Jako, że mamy dziś Pierwszy
Dzień Wiosny (jeden z moich ulubionych dni w roku), postanowiłam
wrzucić coś wesołego, smakowitego i równie niestandardowego co
przepisy wrzucane przez nas do tej pory. We czwartek pojawił się
pomysł na zużycie poobiedniej kaszy gryczanej, dzisiaj natomiast
podobnie postąpiłam z ryżem. Wyszły fantastyczne naleśniki o
lekkim posmaku opłatka, idealnie pasujące do syropu klonowego.
Wydaje mi się też, że świetnie pasowałby do nich syrop
pomarańczowy, który pojawi się na blogu jutro, więc czekajcie w
napięciu :P
Naleśniki ryżowe
- 1 szkl. ugotowanego ryżu
- 300ml mleka
- 70g mąki pszennej
- 2 jajka
- 30g masła
Ryż dokładnie
zblendować, dodać mleko i jajka, a po zmiksowaniu mąkę. Na
koniec, jak zwykle, cienką stróżką roztopione masło. Smażyć po
jednej chochelce na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz