21 grudnia 2015

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem


Dziś wraz z Naturą Rzeczy przygotowaliśmy dla Was coś wyjątkowo smacznego i bardzo zdrowego, co zdecydowanie wzbogaci i urozmaici wigilijne menu. Pieczenie pierogów nie jest w Polsce szczególnie popularne, bo w końcu gotowane są wyśmienite. Czasem jednak warto spróbować czegoś nowego, wersję w drożdżowym cieście, nieco przypominającą kapuśniaczki, które proponowałam kilka lat temu KLIK. Dzięki użyciu pełnoziarnistej mąki na pewno będą zdecydowanie zdrowsze. Gorąco polecamy!


Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem (ok. 30 sztuk)
40 g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 50 kcal, Białko – 2,3g, Tłuszcz – 1,8g, Węglowodany – 7,8g, IG – 23

Ciasto: 
  • 250 g mąki - 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej/gryczanej/żytniej i ¼ szklanki mąki sojowej lub z ciecierzycy
  • 10 g suchych drożdży
  • sól szczypta
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego lub erytrytolu
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 2 jaja średnie
  • ½ szklanki mleko ciepłe np. sojowe/ryżowe
Farsz szpinakowy: 
  • 400g szpinak mrożony
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża sztuka cebuli
  • pieprz czarny, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie ser feta/tofu (kostka), jeśli nie użyjemy sera warto posolić
Dodatkowo: 
  • 1 łyżka mąki orkiszowej/fasolowej/sojowej
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania pierogów podczas pieczenia)
Sposób przyrządzenia: Wyjmujemy składniki aby uzyskały temperaturę pokojowa. Do miski przesiewamy mąkę i drożdże. Mieszamy. Podgrzewamy mleko. Do miski z mąką dolewamy oliwę, następnie mleko i jajko. Wszystko razem ugniatamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i rozciągliwe. Formujemy kulę i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na niecałą godzinę. Przygotowujemy farsz: szpinak rozmrażamy na patelni, aż odparuje. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Wtedy dodajemy pokrojony w kostkę ser feta/tofu, mieszamy by się bardziej pokruszył i tak podgrzewamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Przesiewamy przez sitko. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Żółtko mieszamy z mlekiem. Ciasto wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką. Wycinamy koła. Na każde nakładamy około łyżki farszu (w zależności od wielkości pieroga). Zawijamy. Układamy na blasze do pieczenia, smarując żółtkiem i mlekiem. Gdy pierogi będą ulepione, odstawiamy je do wyrośnięcia na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy około 25 minut. Pędzlem pocieramy dodatkowo rozmieszanym jajkiem i mlekiem oraz przyprawami np. czerwony pieprz, siemię lniane itp. Podajemy z sosem czosnkowym (dla chętnych): 1 mały jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki pieprzu.
Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Za szpinakiem nie przepadamy, ale spróbujemy zrobić kiedyś z innym nadzieniem. Z pewnością będą pyszne.

    OdpowiedzUsuń