Zacznijmy zatem nasza przygodę z Wigilią o niskim Indeksie Glikemicznym. Na początek oczywiście przystawki, poniżej przepis na zaproponowane przez dietetyka danie.
Tofu
z warzywami po grecku (2 półmiski)
200 g
potrawy: Energia – 146 kcal, Białko – 8,8g, Tłuszcz – 9g,
Węglowodany – 14g, IG – 36
Składniki
- tofu np. marynowane/wędzone ok jednej dużej kostki ok. 250 - 300g
- 1 puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy 1 mała sztuka
- 3 duże marchewki, 1 średnia pietruszka, ¼ selera
- 1 średni por (biała część)
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju/oliwy
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sos sojowy
- otręby pszenne i owsiane w stosunku 1:1 - 4 łyżki
Tofu kroimy w kawałki podłużne na grubość
maksymalnie 0,5 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do miseczki.
Całość polewamy sosem sojowym, przyprawiamy w zależności od
upodobań. Po wymieszaniu zostawiamy, aby nabrało smaku. Marchew,
seler i pietruszkę, ścieramy na dużych oczkach. Por kroimy w
półplasterki. Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na lekko
rozgrzanym oleju wrzucamy cebulę, dorzucamy por, szklimy około 3
minuty. Następnie dodajemy starte warzywa oraz ziele angielskie,
liść laurowy i słodką paprykę i pieprz. Mieszając, podsmażamy
3-5 minut. Pomidory blenderujemy i dodajemy do warzyw lub dorzucamy
gotowy koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy solą, świeżo
mielonym pieprzem. Gotujemy (bez przykrycia) do czasu, aż płyn
lekko odparuje. Na talerzyk sypiemy otręby owsiane i pszenne lub
mąkę orkiszową pełnoziarnistą obtaczamy w nich tofu, a następnie
smażymy/pieczemy na złoty kolor na oleju/oliwie (Możemy również
pozostawić tofu bez obsmażania). Całość tofu przekładam do
naczynia i odstawiam w chłodne miejsce. Na dnie naczynia układamy
tofu, a na nie warzywa. Pozostawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w
lodówce.
Nigdy nie jadłyśmy tofu, ciekawe jesteśmy, czy by nam zasmakowało.
OdpowiedzUsuńMoże to dobra okazja? :)
Usuń