14 grudnia 2015

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofu z warzywami po grecku



Zacznijmy zatem nasza przygodę z Wigilią o niskim Indeksie Glikemicznym. Na początek oczywiście przystawki, poniżej przepis na zaproponowane przez dietetyka danie.


Tofu z warzywami po grecku (2 półmiski)
200 g potrawy: Energia – 146 kcal, Białko – 8,8g, Tłuszcz – 9g, Węglowodany – 14g, IG – 36

Składniki
  • tofu np. marynowane/wędzone ok jednej dużej kostki ok. 250 - 300g
  • 1 puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy 1 mała sztuka
  • 3 duże marchewki, 1 średnia pietruszka, ¼ selera
  • 1 średni por (biała część)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju/oliwy
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sos sojowy
  • otręby pszenne i owsiane w stosunku 1:1 - 4 łyżki

Tofu kroimy w kawałki podłużne na grubość maksymalnie 0,5 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do miseczki. Całość polewamy sosem sojowym, przyprawiamy w zależności od upodobań. Po wymieszaniu zostawiamy, aby nabrało smaku. Marchew, seler i pietruszkę, ścieramy na dużych oczkach. Por kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na lekko rozgrzanym oleju wrzucamy cebulę, dorzucamy por, szklimy około 3 minuty. Następnie dodajemy starte warzywa oraz ziele angielskie, liść laurowy i słodką paprykę i pieprz. Mieszając, podsmażamy 3-5 minut. Pomidory blenderujemy i dodajemy do warzyw lub dorzucamy gotowy koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy (bez przykrycia) do czasu, aż płyn lekko odparuje. Na talerzyk sypiemy otręby owsiane i pszenne lub mąkę orkiszową pełnoziarnistą obtaczamy w nich tofu, a następnie smażymy/pieczemy na złoty kolor na oleju/oliwie (Możemy również pozostawić tofu bez obsmażania). Całość tofu przekładam do naczynia i odstawiam w chłodne miejsce. Na dnie naczynia układamy tofu, a na nie warzywa. Pozostawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce.

2 komentarze: