Jeśli nie próbowaliście do tej pory komosy ryżowej, to ten przepis będzie idealny na pierwszy raz. Prosty w przyrządzeniu i bardzo smakowity, gorąco polecamy spróbować!
Komosa ryżowa ze szpinakiem i figami (duży
półmisek)
200 g
potrawy: Energia – 345 kcal, Białko – 10g, Tłuszcz –
12,5g,Węglowodany – 53g, IG – 34
- 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (Quinoa)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 8 orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże garście szpinaku
- 6 fig suszonych/gruszek
- 1-1/2 kostki pokruszonego sera koziego/tofu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki syropu z agawy/miodu pszczelego
- sól, pieprz
Kaszę/komosę gotujemy według instrukcji na
opakowaniu, odcedzamy, wysypujemy na talerz. Na patelnię wlewamy
oliwę i wkładamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Chwilę
podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy orzechy, a po chwili
kaszę i smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy opłukany szpinak,
pokrojone na ćwiartki figi, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę
podgrzewamy, delikatnie mieszając. Zdejmujemy z patelni, gdy szpinak
zwiędnie, przekładamy na talerz i posypujemy pokruszonym serem i
miodem lub syropem.
Smacznego!
Nigdy nie jadłyśmy komosy, z chęcią byśmy spróbowały.
OdpowiedzUsuń