22 grudnia 2015

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Komosa ryżowa ze szpinakiem i figami


Jeśli nie próbowaliście do tej pory komosy ryżowej, to ten przepis będzie idealny na pierwszy raz. Prosty w przyrządzeniu i bardzo smakowity, gorąco polecamy spróbować!


  
Komosa ryżowa ze szpinakiem i figami (duży półmisek)
200 g potrawy: Energia – 345 kcal, Białko – 10g, Tłuszcz – 12,5g,Węglowodany – 53g, IG – 34

  • 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (Quinoa)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże garście szpinaku
  • 6 fig suszonych/gruszek
  • 1-1/2 kostki pokruszonego sera koziego/tofu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki syropu z agawy/miodu pszczelego
  • sól, pieprz
Kaszę/komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, wysypujemy na talerz. Na patelnię wlewamy oliwę i wkładamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Chwilę podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy orzechy, a po chwili kaszę i smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy opłukany szpinak, pokrojone na ćwiartki figi, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę podgrzewamy, delikatnie mieszając. Zdejmujemy z patelni, gdy szpinak zwiędnie, przekładamy na talerz i posypujemy pokruszonym serem i miodem lub syropem.
Smacznego!



1 komentarz: