Czas na kolejną pozycję z naszego wigilijnego menu o niskim IG (KLIK), dziś bakłażan po grecku, czyli kolejna wariacja na temat. Zapraszamy!
Bakłażan/Boczniaki
z warzywami po grecku (2 półmiski)
200 g
potrawy: Energia – 134 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,8g,
Węglowodany – 17,5g, IG – 32
- 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 por biała część
- ¼ selera
- sok z ½ cytryny
- puszka pomidorów lub 1 mały koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz, mielona czerwona słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano
- po 2 łyżki otrąb owsianych i pszennych lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Bakłażana kroimy w plastry, delikatnie solimy i
zostawiamy na godzinę. W ten sposób bakłażan straci nieprzyjemną
gorycz. Obieramy marchew, seler i pietruszkę, ścieramy na
jarzynówce. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę szklimy na oleju,
po czym wrzucamy pora i następnie inne warzywa oraz przyprawy.
Dusimy razem do miękkości, dodając pod koniec
koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów zblenderowanych.
Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny. Bakłażana
płuczemy z soli, osuszamy i obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w
piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie
naczynia, następnie zakrywamy warzywami. Można jeść na ciepło
lub jako zimną przystawkę.
*w opcji
z boczniakami postępujemy następująco: warzywa przygotowujemy jak
wyżej. Grzyby myjemy, osuszamy, przyprawiamy: solą, pieprzem,
obtaczamy w otrębach lub mące pieczemy/grillujemy. Rwiemy/kroimy na
mniejsze kawałki i układamy na dnie naczynia, następnie zakrywamy
warzywami.
Ci, którzy wykonają to danie, z pewnością będą zachwyceni!
OdpowiedzUsuńTaką mam szczerą nadzieję :)
OdpowiedzUsuńJa dopiero uczę się diety z niskim ig, ale wszędzie gdzie czytałam odradzana była gotowana marchewka, gdyż ma ok 80. Proszę wytłumacz mi dlaczego w tym wypadku jest zastosowana marchewka, a współczynnik ig jest tak niski.
OdpowiedzUsuń