Już niedługo Wigilia, atmosferę Świąt czuć zapewne w większości polskich domów, a cóż by to była za Wigilia bez bigosu? Dla tych, którzy nie mogą pożreć michy pełnoprawnego i ciężkiego bigosu, proponujemy jest wersję alternatywną, lekką i bardzo smakowitą. Aromatyczny dzięki grzybom, sycący dzięki ciecierzycy i bardzo bigosowy dzięki oczywiście kiszonej kapuście! Zapraszamy serdecznie i przygotujcie się na intensywne przyspieszenie i kilka przepisów na raz, bo jak już wspomniałam na początku, już za chwilę Święta!
Bigos wigilijny
z ciecierzycą (ok. 2 kg)
200 g potrawy: Energia
– 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany –
18g , IG – 28
- l litr wrzącej wody
- 1 kg kapusty kiszonej
- 10 suszonych śliwek
- 2 duże garście suszonych grzybów leśnych
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- sól, pieprz, sos sojowy, 4-6 sztuki ziele angielskie, 2 liście laurowy, majeranek, kolendra
- puszka ciecierzycy lub grochu/ciecierzycy 1,5 szklanki (namoczony, ugotowany)
Groch/ciecierzycę namaczamy na noc. Grzyby
suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Opcjonalnie
grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej
wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania, wlewamy
nową i gotujemy grzyby do miękkości. Gotujemy wodę w garnku na
bigos. Siekamy drobno suszone śliwki. Cebulę kroimy w kostkę,
następnie podsmażamy na oleju/oliwie. Dokładamy na patelnie
miękkie posiekane grzyby i dusimy razem. Do zagotowanej wody
dokładamy 3 łyżki oliwy, podsmażoną cebulę z grzybami.
Doprawiamy. Kapustą przelewamy wodą 1-2 razy w zależności od
kwasowości produktu. Siekamy. Wkładamy do wody z przyprawami.
Gotujemy wszystko około godziny. Dodajemy odsączoną ciecierzycę
lub groch/ciecierzycę które wcześniej namoczyliśmy i
ugotowaliśmy.
Smacznego!
Ja robię taki bezmięsny bigos właśnie :) Tylko, że bez grochu/ciecierzycy (wiecie, że ta potrawa nazywa się "groch z kapustą" :D?) Dodaję tęż liść laurowy i ziele angielskie, a czasem też odrobinę koncentratu pomidorowego :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita kombinacja :)
UsuńAlbom ślepa, albo nie ma na liście składników orzechów o.O
OdpowiedzUsuńNie ma :) Można dorzucić garść orzechów włoskich, ale nie są konieczne ;)
UsuńChyba nie ma nic pyszniejszego, niż bigos <3
OdpowiedzUsuń