22 grudnia 2015

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bigos z ciecierzycą


Już niedługo Wigilia, atmosferę Świąt czuć zapewne w większości polskich domów, a cóż by to była za Wigilia bez bigosu? Dla tych, którzy nie mogą pożreć michy pełnoprawnego i ciężkiego bigosu, proponujemy jest wersję alternatywną, lekką i bardzo smakowitą. Aromatyczny dzięki grzybom, sycący dzięki ciecierzycy i bardzo bigosowy dzięki oczywiście kiszonej kapuście! Zapraszamy serdecznie i przygotujcie się na intensywne przyspieszenie i kilka przepisów na raz, bo jak już wspomniałam na początku, już za chwilę Święta!


Bigos wigilijny z ciecierzycą (ok. 2 kg)
200 g potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28
  • l litr wrzącej wody
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 duże garście suszonych grzybów leśnych
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, sos sojowy, 4-6 sztuki ziele angielskie, 2 liście laurowy, majeranek, kolendra
  • puszka ciecierzycy lub grochu/ciecierzycy 1,5 szklanki (namoczony, ugotowany)
Groch/ciecierzycę namaczamy na noc. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Opcjonalnie grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania, wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Gotujemy wodę w garnku na bigos. Siekamy drobno suszone śliwki. Cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oleju/oliwie. Dokładamy na patelnie miękkie posiekane grzyby i dusimy razem. Do zagotowanej wody dokładamy 3 łyżki oliwy, podsmażoną cebulę z grzybami. Doprawiamy. Kapustą przelewamy wodą 1-2 razy w zależności od kwasowości produktu. Siekamy. Wkładamy do wody z przyprawami. Gotujemy wszystko około godziny. Dodajemy odsączoną ciecierzycę lub groch/ciecierzycę które wcześniej namoczyliśmy i ugotowaliśmy.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ja robię taki bezmięsny bigos właśnie :) Tylko, że bez grochu/ciecierzycy (wiecie, że ta potrawa nazywa się "groch z kapustą" :D?) Dodaję tęż liść laurowy i ziele angielskie, a czasem też odrobinę koncentratu pomidorowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Albom ślepa, albo nie ma na liście składników orzechów o.O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma :) Można dorzucić garść orzechów włoskich, ale nie są konieczne ;)

      Usuń
  3. Chyba nie ma nic pyszniejszego, niż bigos <3

    OdpowiedzUsuń