Żeby nieco osłodzić Wam przedświąteczny szał przygotowań, proponujemy dzisiaj znakomity makowiec domowy. Uprzedzając pytania, erytrytol który znajdziecie w składnikach to naturalny słodzik, przez niektórych nazywany najzdrowszym cukrem świata. Ma podobne właściwości co ksylitol, choć jest nieco mniej słodki, ale przy tym nie podrażnia jelit, do tego ma prawie zerowy indeks glikemiczny.
Bonusowo postanowiłam podzielić się z Wami pewnym drobiazgiem, przydatnym w kuchni przede wszystkim przed świętami. Mianowicie mam dla Was świąteczną kartę do wydruku z małym organizerem kuchennym. Są na niej godziny i miejsce na wypisanie zadań do wykonania oraz na notatki. Może komuś się przyda w tym trudnym do ogarnięcia świata czasie, wystarczy kliknąć i ściągnąć KLIK.
Domowy makowiec ( 3 strucle)
50 g
potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 160 kcal, Białko – 6g,
Tłuszcz – 11g, Węglowodany – 22g, IG – 28
Ciasto:
- 300 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej
- 200g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 250 ml ciepłej wody/mleka
- 3 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie 2 żółtka
Masa
makowa:
- 0,5 kg maku
- ½ szklanki erytrytolu
- 4 otrąb owsianych/przemielonego siemienia lnianego
- 2 zapachy migdałowe
- 4 łyżki mleka sojowego/ryżowego/migdałowego
- opcjonalnie 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (może być sucha)
Polewa
opcjonalnie:
- np. ½ roztopionej gorzkiej czekolady 70% kakao
- odrobina oleju
- mleko migdałowe/ryżowe
Drożdże
zalewamy niewielką ilością letniej wody z 1 łyżeczką cukru i
pozostawiamy je na 15 minut w ciepłym miejscu. Mąkę łączymy z
olejem i dokładnie mieszamy ugniatając ręką. Dolewamy do ciasta
drożdże i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto powinno być
wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. W razie potrzeby można
dolać wody lub dodać mąki. Ciasto ugniatamy aż pojawią się
pęcherzyki powietrza. Tak powstałą masę pozostawiamy do
wyrośnięcia na około 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym
miejscu. Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie podgrzewamy przez
ok 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy na ok 30 min i następnie
odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy
dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane,
mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy.
Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy
mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko
kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle
kładziemy na pergaminie, na blasze stroną z końcówką ciasta –
zapobiegnie to otworzeniu się strucli w trakcie pieczenia. Pieczemy
w temp. 180’C przez około 45 min aż makowiec nie nabierze
pięknego rumianego koloru. Gdy ciasto ostygnie możemy je udekorować
polewą czekoladową.
Jeśli
używamy do ciasta żółtek możemy wykorzystać białko do
posmarowania ciasta przed położeniem maku i następnie na mak.
Spowoduję to mniejsze prawdopodobieństwo odstania maku od ciasta
podczas pieczenia.
Smacznego!
Makowiec to jedno z naszych ulubionych ciast <3 Mniam!
OdpowiedzUsuńmąka pszenna przy niskim ig? To chyba jakaś pomyłka.
OdpowiedzUsuń