16 grudnia 2015

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z soczewicy z makiem


Dziś na wigilijnym stole o niskim IG gości coś naprawdę pysznego, czyli pasztet z soczewicy, bardzo prosty do przygotowania i znakomity w smaku. Taki dodatek do pieczywa znakomicie sprawdzi się nie tyko od święta, także z czystym sumieniem polecamy włączenie go do swojej diety na stałe.


Domowy pasztet z soczewicy i marchewki (1 keksówka)
30 g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 64 kcal, Białko – 4,4g ,Tłuszcz – 1,7g, Węglowodany – 9,3g , IG – 30
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka curry (opcjonalnie)
  • przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki curry, szczypta kminu rzymskiego, szczypta cynamonu, szczypta chilli
  • garść słonecznika i maku do posypania

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, gotujemy. Wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 15-20 min, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dopiero solimy. Jeśli nadmiar wody nie został wchłonięty - odcedzamy. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Marchew i cebulę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach tzw. jarzynówce. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przeciśnięte ząbki czosnku i dusimy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe starte warzywa i przyprawiamy. Zawartość patelni mieszamy w misce z soczewicą. Dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy. Przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut. Najlepiej przestudzić przed pokrojeniem.



4 komentarze:

  1. Już od dawna mamy ochotę spróbować pasztetu z soczewicy. Kto wie, może tym razem nam się uda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczewica, wszelkie kasze i fasola nadają się na pasztety idealnie!

      Usuń
  2. Chyba jutro sobie taki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie dowiem się, jak smakowało i jakie wrażenia po degustacji :D

      Usuń