Dziś na wigilijnym stole o niskim IG gości coś naprawdę pysznego, czyli pasztet z soczewicy, bardzo prosty do przygotowania i znakomity w smaku. Taki dodatek do pieczywa znakomicie sprawdzi się nie tyko od święta, także z czystym sumieniem polecamy włączenie go do swojej diety na stałe.
Domowy pasztet z soczewicy i marchewki (1 keksówka)
30 g
potrawy czyli 1 plaster: Energia – 64 kcal, Białko – 4,4g
,Tłuszcz – 1,7g, Węglowodany – 9,3g , IG – 30
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka curry (opcjonalnie)
- przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki curry, szczypta kminu rzymskiego, szczypta cynamonu, szczypta chilli
- garść słonecznika i maku do posypania
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, gotujemy.
Wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 15-20 min, mieszając od czasu
do czasu, aż soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dopiero
solimy. Jeśli nadmiar wody nie został wchłonięty - odcedzamy.
Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Marchew i cebulę obieramy,
trzemy na tarce o grubych oczkach tzw. jarzynówce. Na patelni
rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę,
przeciśnięte ząbki czosnku i dusimy przez kilka minut. Dodajemy
pozostałe starte warzywa i przyprawiamy. Zawartość patelni
mieszamy w misce z soczewicą. Dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy.
Przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60
minut. Najlepiej przestudzić przed pokrojeniem.
Już od dawna mamy ochotę spróbować pasztetu z soczewicy. Kto wie, może tym razem nam się uda.
OdpowiedzUsuńSoczewica, wszelkie kasze i fasola nadają się na pasztety idealnie!
UsuńChyba jutro sobie taki zrobię :)
OdpowiedzUsuńChętnie dowiem się, jak smakowało i jakie wrażenia po degustacji :D
Usuń