U mnie w domu tradycyjnie jada się w Wigilię zupę grzybową, w wielu domach jednak zwyczaj wygląda inaczej i na stołach gości barszcz czerwony z uszkami. Wraz z Naturą Rzeczy zapraszamy zatem na przepis właśnie na taką pyszną buraczaną zupę ze zdrowymi, pełnoziarnistymi uszkami. Od siebie dodam, że bardzo polecam użycie sugerowanej w przepisie mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę przepyszne! Dla maluchów proponuję farsz z samą kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity.
Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry, ok. 30-40 uszek)
200 g
zupy: Energia – 49 kcal, Białko – 1,9g,Tłuszcz – 0,2 g,
Węglowodany – 12,5 g, IG - 48
40 g
uszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g,
Tłuszcz – 1,5 g, Węglowodany – 9,6 g, IG - 24
Na
barszcz:
- 1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych
- 2 - 2,5 l wody
- 3 marchewki
- 1 średnia pietruszka
- ¼ małego selera
- 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki)
- sok z ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony
- cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek
- majeranek
Na
ciasto:
- 250 g mąki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej
- około szklanki 150 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju/oliwy
- szczypta soli
Na
farsz:
- 50 g suszonych grzybów
- 100g grzybów leśnych mrożonych
- 1 sztuka cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju/oliwy
- sól, pieprz
- *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami)
Uszka:
Z mąki, jajka
i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą,
odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy
wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w
nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy
pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i
przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby
drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule
siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę,
następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle
mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów i
doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ciasto
rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Na każdy kawałek nakładamy
łyżkę farszu, ciasto sklejamy tak, aby powstał trójkąt,
następnie sklejamy ze sobą dwa końce trójkąta, owijamy uszko
wokół palca, powstaje " pierścionek". Do dużego garnka
wlewamy wodę, zagotowujemy z łyżką soli, na wrzątek wrzucamy
uszka, gotujemy jeszcze chwilę od momentu, kiedy wypłyną na
wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową rozkładając na talerz aby
się nie posklejały.
Barszcz:
Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe
warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka
nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i
dodajemy sok z cytryny i łyżkę cukru brzozowego lub erytrytolu.
Zakwaszenie barszczu sprawi, że kolor pozostanie piękny. Zostawiamy
na ogniu przez ok 1 h, kontrolując ilość wody w garnku. Po ok 1 h
dodajemy do barszczu roztarty w rękach majeranek i przyprawiamy
pozostałymi przyprawami (ziele angielskie, pieprz, listek laurowy).
Gotujemy barszcz pod przykryciem do miękkości warzyw. Ugotowany
barszcz można zestawić z ognia, odstawić w chłodne miejsce do
następnego dnia ( przez noc nabierze głębszego smaku). Barszcz
przed podaniem przecedzamy przez sito, jeszcze raz doprawiając do
smaku przyprawami.
Smacznego!
Smacznego!
SUPER BARSZCZYK! ;-)))
OdpowiedzUsuńUwielbiamy wigilijny barszcz!
OdpowiedzUsuń