Po wytrawnych specjałach, znów przyszedł czas na coś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie!
Sernik
na bazie tofu z makiem (tortownica ok 26 cm)
150 g
potrawy: Energia – 350g, Białko – 15g, Tłuszcz –
27g,Węglowodany – 23g, IG – 28
Masa
serowa:
- 750 tofu naturalnego (3 x 250 g)
- ½ szklanki oleju lub oliwy
- 1 szklanka mleka kokosowego/migdałowego
- 1/2 szklanki erytrytolu lub cukru brzozowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Spód:
- herbatniki lub ciasteczka owsiane ok 150g
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka oliwy
- 2 -3 łyżki cukru kokosowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki wody
Masa
makowa:
- 250g maku
- ¼ szklanki erytrytolu
- 2 łyżki przemielonego siemienia lnianego
- 1 zapach migdałowy
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy (może być sucha)
- 2 łyżki mleka sojowego/migdałowego itp
Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie
podgrzewamy przez ok. 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy na
ok. 30 min i następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do
ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy tortownicę. Wykładamy
papierem. Następnie zajmujemy się spodem sernika. Na dnie układamy
warstwę wegańskich herbatników, 100-150g lub płatki owsiane
blenderujemy, dodajemy cukier, przyprawy, wodę i oliwę i układamy
na dnie tortownicy. Wkładamy tortownicę do lodówki. Po ostygnięciu
maku, mielimy go 3 razy. Podczas mielenia dodajemy cukier. Po
przemieleniu dodajemy siemię lniane, mleko i zapach migdałowy.
Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. W misce miksujemy tofu
blenderem i dodajemy do masy serowej inne składniki, na końcu
mleko. Wlewamy połowę masy z tofu do tortownicy. Następnie
układamy warstwę z masy makowej i delikatnie rozprowadzamy łyżką.
Na koniec wlewamy na wierzch drugą połowę masy z tofu. Pieczemy 1h
w 200 stopniach.
Smacznego!
Czegoś takiego nie jadłyśmy, a zapowiada się smacznie.
OdpowiedzUsuń