Gołąbki generalnie są całkiem zdrowym daniem, Przepysznik i Natura Rzeczy proponuje jednak wersję jeszcze lżejszą, bezmięsną, za to z kaszą gryczaną. Znakomite i delikatne!
Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną (10-15 sztuk)
150 g potrawy – 1
sztuka: Energia – 90 kcal, Białko – 3,7g, Tłuszcz – 2,2g,
Węglowodany – 17g, IG – 35
- 1 średnia główka kapusty
- 1 i ½ kaszy gryczanej suchej
- 3 cebule
- 2 garście suszonych grzybów
- 2-3 łyżki olej/oliwa z oliwek
- garść natki pietruszki/koperku
- sól, pieprz
- opcjonalnie ½ szklanki śmietanki sojowej
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebule
obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na oleju/oliwie. Suszone
grzyby płuczemy, moczymy całą noc w wodzie ok. 4 szklanki i
gotujemy. Podczas gotowania warto odlać 1 szklankę wywaru i wyjąć
2-3 grzyby do sosu. Grzyby ugotowane siekamy i łączymy z cebulą.
Po chwili dodajemy kaszę i natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy
farsz solą i pieprzem. Kapustę sparzamy i oddzielamy liście.
Okrawamy grube nerwy liściowe. Farsz nakładamy na liście
dokładniej zawijamy, układamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy
ok. 1 h. Wywar z grzybów zagęszczamy śmietanką. Doprawiamy
natką/koperkiem, solą i pieprzem i polewamy gotowe gołąbki.
Opcjonalnie można zjeść gołąbki w sosie własnym.
Smacznego!
Smacznego!
Za gołąbkami nie do końca przepadamy, więc tym razem raczej spasujemy.
OdpowiedzUsuń