Kolejna propozycja na deser: keks. Keks składa się głównie z bakalii, więc w sumie wystarczy, że dobierzemy je rozsądnie, wybierzemy te niesiarkowane i minimalnie słodzone i już możemy oszczędzić sporo zbędnych kalorii nie tracąc przy tym ani krzty smaku. Ale my poszliśmy krok dalej - część mąki została zastąpiona razową, a część.. migdałową. A czy wiecie, że wystarczy zmielić płatki lub obrane migdały i nie musicie wcale kupować jej w sklepie? Tak, tylko tyle. Tak więc do dzieła!
Keks z bakaliami (1 keksówka)
50 g potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 140 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,5g, Węglowodany -16g, IG – 36
- 100 g oliwy/oleju
- ½ szklanki cukru erytrytol
- 4 jajka
- 1 łyżka skórki pomarańczy
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej
- 1 szklanka mąki migdałowej
- ½ szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych fig
- ½ szklanki rodzynek
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 30g czyli duża garść orzechów włoskich
- 2/3 szklanki migdałów
- sok z ½ cytryny
Smacznego!
I u nas w tym roku zagościł na stole keks z bakaliami. Mniam!
OdpowiedzUsuń