23 grudnia 2015

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Keks z bakaliami

Kolejna propozycja na deser: keks. Keks składa się głównie z bakalii, więc w sumie wystarczy, że dobierzemy je rozsądnie, wybierzemy te niesiarkowane i minimalnie słodzone i już możemy oszczędzić sporo zbędnych kalorii nie tracąc przy tym ani krzty smaku. Ale my poszliśmy krok dalej - część mąki została zastąpiona razową, a część.. migdałową. A czy wiecie, że wystarczy zmielić płatki lub obrane migdały i nie musicie wcale kupować jej w sklepie? Tak, tylko tyle. Tak więc do dzieła!



Keks z bakaliami (1 keksówka)
50 g potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 140 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,5g, Węglowodany -16g, IG – 36
  • 100 g oliwy/oleju
  • ½ szklanki cukru erytrytol
  • 4 jajka
  • 1 łyżka skórki pomarańczy
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych fig
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 30g czyli duża garść orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki migdałów
  • sok z ½ cytryny
Oliwę/olej ucieramy z cukrem i skórką pomarańczy. Kolejno wbijajmy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko oprószyć je mąką pełnoziarnistą, aby nie opadły na dno ciasta. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ciastem. Pieczemy 45 minut (lub dłużej - sprawdzamy patyczkiem) w temp. 200°C. Keks z bakaliami można oprószyć cukrem pudrem wykonanym z erytrytolu.

Smacznego!



1 komentarz: