22 grudnia 2015

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofucznik z makiem


Po wytrawnych specjałach, znów przyszedł czas na coś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie!



Sernik na bazie tofu z makiem (tortownica ok 26 cm)
150 g potrawy: Energia – 350g, Białko – 15g, Tłuszcz – 27g,Węglowodany – 23g, IG – 28

Masa serowa:
  • 750 tofu naturalnego (3 x 250 g)
  • ½ szklanki oleju lub oliwy
  • 1 szklanka mleka kokosowego/migdałowego
  • 1/2 szklanki erytrytolu lub cukru brzozowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Spód:
  • herbatniki lub ciasteczka owsiane ok 150g
  • 1 łyżka oliwy
 lub sposobem domowym
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 -3 łyżki cukru kokosowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki wody
Masa makowa: 
  • 250g maku
  • ¼ szklanki erytrytolu
  • 2 łyżki przemielonego siemienia lnianego
  • 1 zapach migdałowy
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy (może być sucha)
  • 2 łyżki mleka sojowego/migdałowego itp
Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie podgrzewamy przez ok. 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy na ok. 30 min i następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy tortownicę. Wykładamy papierem. Następnie zajmujemy się spodem sernika. Na dnie układamy warstwę wegańskich herbatników, 100-150g lub płatki owsiane blenderujemy, dodajemy cukier, przyprawy, wodę i oliwę i układamy na dnie tortownicy. Wkładamy tortownicę do lodówki. Po ostygnięciu maku, mielimy go 3 razy. Podczas mielenia dodajemy cukier. Po przemieleniu dodajemy siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. W misce miksujemy tofu blenderem i dodajemy do masy serowej inne składniki, na końcu mleko. Wlewamy połowę masy z tofu do tortownicy. Następnie układamy warstwę z masy makowej i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Na koniec wlewamy na wierzch drugą połowę masy z tofu. Pieczemy 1h w 200 stopniach.
Smacznego! 



1 komentarz: