15 grudnia 2015

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku



Czas na kolejną pozycję z naszego wigilijnego menu o niskim IG (KLIK), dziś bakłażan po grecku, czyli kolejna wariacja na temat. Zapraszamy!




Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku (2 półmiski)
200 g potrawy: Energia – 134 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,8g, Węglowodany – 17,5g, IG – 32

  • 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por biała część
  • ¼ selera
  • sok z ½ cytryny
  • puszka pomidorów lub 1 mały koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz, mielona czerwona słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano
  • po 2 łyżki otrąb owsianych i pszennych lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Bakłażana kroimy w plastry, delikatnie solimy i zostawiamy na godzinę. W ten sposób bakłażan straci nieprzyjemną gorycz. Obieramy marchew, seler i pietruszkę, ścieramy na jarzynówce. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę szklimy na oleju, po czym wrzucamy pora i następnie inne warzywa oraz przyprawy. Dusimy razem do miękkości, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów zblenderowanych. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie naczynia, następnie zakrywamy warzywami. Można jeść na ciepło lub jako zimną przystawkę.

*w opcji z boczniakami postępujemy następująco: warzywa przygotowujemy jak wyżej. Grzyby myjemy, osuszamy, przyprawiamy: solą, pieprzem, obtaczamy w otrębach lub mące pieczemy/grillujemy. Rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie naczynia, następnie zakrywamy warzywami.



3 komentarze:

  1. Ci, którzy wykonają to danie, z pewnością będą zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką mam szczerą nadzieję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dopiero uczę się diety z niskim ig, ale wszędzie gdzie czytałam odradzana była gotowana marchewka, gdyż ma ok 80. Proszę wytłumacz mi dlaczego w tym wypadku jest zastosowana marchewka, a współczynnik ig jest tak niski.

    OdpowiedzUsuń