Ravioli to włoski specjał, ale w zasadzie niczym nie różni się od naszych, swojskich pierogów. Jednakże przepis, który dzisiaj dla Was przygotowaliśmy jest już diametralnie różny od klasycznego, opiera się bowiem na mące z pełnego ziarna, a farsz na ciecierzycy. Uwielbiam ciecierzycę odkąd odkryłam hummus, a w tych pierogach sprawdza się znakomicie.
Ravioli z ciecierzycą (ok. 20 sztuk zależy od wielkości sztuk)
50g
potrawy czyli 2-3 sztuki: Energia – 75 kcal, Białko – 4,2g,
Tłuszcz – 1,2g, Węglowodany – 12,9g, IG – 28
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej: orkiszowej/żytniej/gryczanej
- 2/3 gorącej wody
- 1 łyżeczka oleju/oliwy
- sól
- opcjonalnie 1 jajko
Farsz:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy lub 2 szklanki ciecierzycy z puszki
- duża garść suszonych grzybów leśnych
- 1 mała cebula
- natka pietruszki pęk lub 2-3 garście jarmużu
- sól, pieprz
- olej
Ciecierzycę (suchą) moczymy 12 godzin, a
następnie gotujemy do miękkości. Jeżeli wybraliśmy ciecierzycę
z puszki jest od razu gotowa do użycia. Grzyby namaczamy przez noc
lub ok 1 h, odlewamy, wrzucamy do wody i gotujemy około 20-30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Następnie
mielimy w maszynce ciecierzycę, cebulkę i ugotowane grzyby,
mieszamy i dodajemy resztę składników farszu. Doprawiamy solą,
pieprzem, papryką ostrą i innymi przyprawami. Wyrabiamy ciasto, po
czym wałkujemy i dzielimy na dwie części. Na dolnej części
układamy łyżeczkę farszu w odstępach około 5-7cm z każdej
strony, a następnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta.
Przyciskamy wokół nadzienia tak, aby połączyć ciasto, po czym
wykrawamy radełkiem kwadraty z farszem w środku. W ten sposób
powstały pierogi ravioli, które wrzucamy na osoloną wodę i
gotujemy ok. 10 minut od wypłynięcia.
Smacznego!
Smacznego!
Nigdy nie jadłyśmy ravioli, aczkolwiek mamy ochotę kiedyś spróbować. Być może skusimy się na ten przepis ;)
OdpowiedzUsuń