27 czerwca 2015

Naleśniki z brokułem


Przed wami kolejna wersja naleśników obiadowych dla tych specjalistów, którzy nie lubią obiadów na słodko. Mnie smakują bardzo, są niezwykle sycące i idealne jeśli mamy niewiele czasu na przygotowanie obiadu.



Naleśniki z brokułem
  • 300ml mleka (krowiego, koziego, roślinnego)
  • 2 jajka
  • 130g mąki pszennej
  • 30g rozpuszczonego masła bądź innego tłuszczu (np. oleju kokosowego)
  • 1 brokuł
  • 150g fety (dla maluchów lepszy będzie zwykły serek o dobrym składzie, feta ma za dużo soli)
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • zioła (pieprz ziołowy, zioła prowansalskie)
Brokuła ugotować aż będzie mięciutki, przestudzić i zmiażdżyć widelcem, dodać ser i dokładnie wymieszać i odstawić, żeby smaki się przeniknęły.
Dowolną ilość śmietany (u nas pół szklanki) wymieszać z ziołami i zmiażdżonymi ząbkami czosnku, również odstawić do przesmaczenia.
Mleko zmiksować z jajkami, dosypać mąkę i miksować aż się wszystko połączy, pod koniec wąską stróżką wlać rozpuszczony tłuszcz. Smażyć cienkie naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej dowolnym tłuszczem, z każdej strony na złoty kolor. Każdego naleśnika wysmarować farszem i zwinąć w rulon, polać sosem i zajadać. Nam najbardziej smakują, jak farsz nałożymy na gorącego naleśnika prosto z patelni.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz