Idąc za ciosem, mam dla was następny jagodowy przepis. Tym razem coś na obiad dla łasuchów, teraz jest dobry czas dla nas. Przepis na podobne danie gościł już na Przepyszniku cztery lata temu (matuchno, toż to szmat czasu...), ale pod postacią ravioli, włoskiego przysmaku. Od naszych swojskich pierogów ravioli niczym się nie różni, ale brzmi bardziej światowo, niczym z eleganckiej restauracji. Pieróg natomiast wielu kojarzy się z barem mlecznym i chatą polskiego chłopa... Precz z takimi pomysłami, pierogi to jeden z naszych najlepszych produktów eksportowych i nie tylko. Pierogi to nasza tożsamość narodowa i duma! Także, bądźmy dumnymi pierogami!
Źródło obrazka: koszulka.tv
Pierogi z jagodami
- 0,5kg jagód
- 1kg mąki
- ~600ml letniej wody
- 1 jajko
- 100g roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jagody dobrze umyć na sitku, pod bieżącą wodą i oczyścić z listków i ewentualnych szypułek, dobrze odsączyć.
Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć
konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej,
wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę
dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi z
wierzchu wysychać, dlatego polecam w czasie lepienia pierogów włożyć je
pod miskę.
Odkrawać po kawałku (mniej więcej 1/5 na raz), rozwałkować rękami na
grubszy wałek i pokroić go w prostokąty długości ~7cm. Prostokąciki
rozgnieść w dłoni na cienki placuszek, na środek każdego wyłożyć łyżeczkę albo dwie jagód. Złożyć na pół i skleić brzeg, można też zrobić palcami falbanki,
żeby się lepiej trzymało, albo jak ja kiedyś w dzieciństwie, zrobić
karbowanie widelcem :)
Wrzucić na gotującą się, lekko osoloną wodę, przemieszać delikatnie
łyżką cedzakową, żeby nie przykleiły się do dna. Od momentu, w którym
większość wypłynie na wierzch, gotować 3 minuty. Wyłożyć na półmisek
posmarowany tłuszczem, bo lubią przywierać. Podawać z dowolnymi dodatkami na słodko, ale same ze sobą też są bardzo smaczne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz