19 grudnia 2011

Makowe krakersy



Dziś szybciutko, bo Cynamon broi jak mały szaleniec, uczy się higieny, co dla małego pieska jest ogromnym wyzwaniem. A moja dzisiejsza propozycja, to prościutkie w wykonaniu i bardzo smakowite krakersy z dodatkiem maku. Najbardziej smakują mojemu M., który w zasadzie większość pożarł sam. Idealne na imprezę do pochrupania, albo zamiast chipsów czy popcornu w czasie filmowego wieczorku.



Makowe krakersy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maku
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 160g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mleka + 1 łyżka śmietany 12% na glazurę
Przesianą mąkępołączyć z solą, makiem i cukrem. Dodać roztarte w palcach masło i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mieszaninę mleka i śmietany. Zagnieść gładkie, twarde ciasto i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na średniej grubości prostokąt i pokroić na nieduże kwadraciki. Przenieść krakersy na blachę i przygotować glazurę, posmarować nią krakersy i posypać gruboziarnistą solą. Piec ~20 minut w 165-170C.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Mają taki fajny kształt:) Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyrośnięte te krakersy. Wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja :) Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sympatyczne są te krakersiki!:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń