05 listopada 2015

Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą



Mam dzisiaj dla Was kolejną ciasteczkową propozycję, bo dawno takich nie było, a mam jeszcze kilka przepisów w zanadrzu. Takie przyjemne, nieco zdrowsze desery i przegryzki potrafią naprawdę uratować skórę, kiedy przyciśnie nas ogromna chęć na jakąś ekstremalną słodycz. W dodatku robią się ekspresowo (tak tak, prawie sam ;) ), co przy małym dziecku jest dodatkowym atutem. Można też się pokusić, tak jak my, o wspólne pieczenie!

 
Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu daktylowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 50g gorzkiej czekolady (co najmniej 75% kakao)
  • 80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych niesolonych
W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, płatki, sodę, słodzidło) i dolewamy do nich roztopione masło, wbijamy jajko i mieszamy. Na koniec dodajemy poszatkowaną grubo czekoladę i orzechy. Wszystko zagniatamy i formujemy nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) dobrze ściskając, bo ciasto lubi się rozłazić. Układamy na lekko oprószonej mąką blasze z odstępami, bo się trochę rozpłyną. Pieczemy ~15 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę aż przestygną.
Smacznego!



 


 



2 komentarze:

  1. Ach, ależ byśmy schrupały takie ciasteczka z ogromną przyjemnością. Uwielbiamy łakocie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ekspresowa słodycz. Szybciej się je piecze niż idzie do cukierni :P

      Usuń