09 lipca 2015

Domowe lody bananowo-orzechowe (bez maszyny)

Lodowego szaleństwa część trzecia! Te lody w moim domu to absolutny hit nad hitami, są przepyszne i wszyscy są w nich zakochani. Delikatne i aksamitne, mają zdecydowanie lepszą strukturę niż klasyczne lody na bazie samej bitej śmietany lub jogurtu i dodatków. To wszystko za sprawą bananów, magicznego składnika, który słodzi, nadaje puszystości i delikatności. Od dzisiaj kupujemy banany na kilogramy :)



Lody bananowo-orzechowe
  • 4 dojrzałe banany
  • 400g śmietany 30%
  • 2 łyżki masła 100% orzechów
Banany pokroić w półplasterki, wrzucić do pudełka i wstawić do lodówki na kilka godzin (4-5), po wyjęciu wrzucić do blendera i zmiksować na gładko. W zasadzie taki sorbet bananowy sam w sobie jest już świetnym deserem :) Ja natomiast ubiłam jeszcze śmietanę na sztywno, dorzuciłam do niej zmiksowane mrożone banany, a na koniec dodałam jeszcze masło orzechowe. Miskę wstawiłam do zamrażarki i po godzinie przemieszałam je miotełką, wstawiłam do zamrażarki i po pół godzinie przemieszałam znowu, mieszanie trzeba powtórzyć jeszcze trzy razy co pół godziny. Tak przygotowaną masę można włożyć do pojemników na lody bądź pudełka z pokrywką czy pudełeczek po jogurcie, które trzeba jeszcze przykryć folią spożywczą, żeby nie obeschły z wierzchu. Wszystkie pojemniki wstawiamy do zamrażarki i zostawiamy na kilka godzin (lodom w małych pojemniczkach wystarczą 3 godziny, lody w dużym pojemniku będą potrzebowały mniej więcej 5-6 godzin).
Tosia rozmiłowała się w samym tylko sorbecie bananowym, takie lody jej w zupełności wystarczają i je też widać na zdjęciach z nią.
Smacznego!









Lody dołączają do Akcji Lodowej 2015 na blogu Magia w kuchni:

12 komentarzy:

  1. Super przepis, też robię w lato swoje lody. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Lody własnej roboty to nie tylko pyszny smak, ale i satysfakcja z tego, że zrobi się coś pysznego i orzeźwiającego samemu :D

      Usuń
  2. Mam takie same foremki, więc już nic nie stoi na przeszkodzie by wypróbować Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Jeszcze nigdy takich nie jadłam, ale chyba najpierw muszę się zaopatrzyć w foremki. W dzieciństwie robiło się takie lody z Danonków ;-)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiło się robiło! Teraz jednak bazuję na nieco zdrowszych przepisach z mniejszą ilością cukru ^_^ A foremki znajdziesz w IKEI, Empiku albo na Allegro ;)

      Usuń
  4. Banany i orzechy - uwielbiam i jedne i drugie. Twoje lody muszą być smakowite:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo smaczne połączenie! W wielu miejscach stosowane z powodzeniem. My dzisiaj zaserwowaliśmy sobie te lody, tylko wydłubane z pudełka do mrożenia, ze świeżo zrobionym dżemem z czarnej porzeczki. Niebo w gębie!

      Usuń
  5. Poluję na takie foremki do lodów już od dawna i nigdzie nie mogę ich dorwać. Z mocno dojrzałych bananów zawsze robię koktajle, ale widzę, że lodów chyba też muszę spróbować. Pozdrawiam :)

    www.dzisiejszy-makijaz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie foremki można znaleźć w IKEI, Empiku albo na allegro :) Polecam, sama się niedawno skusiłam i naprawdę sobie chwalę!

      Usuń
  6. Najbardziej nie lubię tego mieszania lodów co godzinkę, kiedy już siedzą w zamrażalce- to boli mnie to. :P Ale to połączenie brzmi tak pysznie, że chyba mimo wszystko spróbuję (albo zainwestuję w maszynkę!:D).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też to boli, choć włączenie alarmu trochę pomaga i nie trzeba pamiętać ^_^ Marzy mi się maszyna do lodów, ale to dopiero jak będziemy na swoim i znajdzie się na nią miejsce. Na razie pozostaje kombinować inaczej :D
      Zawsze też można robić sorbety, ich nie trzeba mieszać ;) Np. sam banan z masłem orzechowym też jest pyszny, co na zdjęciach udowadnia Tosia!

      Usuń