16 lipca 2015

Racuchy na kefirze


Mam dla Was w zanadrzu jeszcze kilka bardzo fajnych plackowych przepisów, bo przecież placków nigdy dość! Dzisiaj odsłona kefirowa. Kefir jest bardzo fajnym w smaku przetworem mlecznym, w procesie fermentacji wypełnia się po brzegi bąbelkami powietrza, które niesamowicie napuszają ciasto, szczególnie w zestawieniu z sodą oczyszczoną. Placki są zatem bardzo delikatne i smakowite, pasują do niemalże wszystkich owoców, szczególnie tych leśnych. A zatem patelnie w dłoń, moi mili!



Racuchy na kefirze
  • 400ml kefiru
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dowolne owoce (u nas dwie spore garście jagód)
  • tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, rzepakowy bądź masło klarowane)
Kefir wlać do miski, wbić jajka i zmiksować, mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i partiami dodać ją do kefiru i jajek, aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec wsypać owoce i zamieszać łyżką. Smażyć na odrobinie tłuszczu, na złoty kolor. Przez pierwsze trzy minuty pod przykryciem, żeby placki jednocześnie ścięły się od spodu i z wierzchu. Podawać z miodem albo syropem klonowym, bądź same.
Smacznego!









2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję w takim razie, że wystarczająco zachęcają, żeby wypróbować ;)

      Usuń