30 lipca 2015

Zupa jagodowa (gumijagodowa!)

 
Jagody już się powolutku kończą, zatem na pożegnanie chciałam Wam zaproponować danie przepyszne i naprawdę bardzo jagodowe. Sprawdzi się idealnie w kuchni leniuszków, którzy marzą o pierogach, ale nie mają ani babci pod ręką, ani sił, by za lepienie zabrać się samodzielnie. To jest ten sam smak właściwie, tylko zupa jest nieco lżejsza i robi się ją naprawdę ekspresowo. Przepis dedykowany przede wszystkim mamom, których pociechy nie akceptują długiego siedzenia w kuchni. Dzieci, które kochają Gumisie, na pewno się tą zupą zachwycą ;)



Zupa jagodowa
(porcja na dwa obiady dla trzyosobowej rodziny - z dokładkami)
  • 0,5kg jagód
  • 3l wody
  • syrop klonowy bądź cukier kokosowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • dowolny makaron
Jagódki trzeba dobrze umyć i przebrać z niepożądanych gałązek, listków czy robaczków. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zostawić leciutko pyrkającą na 5-10 minut. Po tym czasie dosłodzić do smaku i odrobinę zblendować, ale tak, żeby zostało trochę całych jagód. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i szybko mieszając miotełką bądź łyżką, wlać do zupy zestawionej z ognia. Następnie do tej samej miski, w której mieszaliśmy mąkę, wlać śmietanę, dolać do niej łyżkę zupy i zamieszać, dodać trzy łyżki, po chwili pięć i za chwilę jeszcze raz pięć. Kiedy śmietana się nieco ociepli, można ją wlać do zupy w ten sam sposób co mąkę. Pogotować jeszcze 5 minut. Podawać z ugotowanym makaronem o dowolnym kształcie.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz