20 grudnia 2010

Rabanada


Wspominałam już kiedyś, że pracuję z dziećmi, nie pisałam jednak o tym, że jest to stowarzyszenie dzieci i młodzieży, biorące udział w europejskim programie wolontaryjnym STRIM (Stowarzyszenie Rozwoju i Integracji Młodzieży). Ogólnie rzecz biorąc bardzo przyjemny pomysł, dzięki któremu ludzie na studiach i zaraz po mogą zdobyć doświadczenie, a na dokładkę nauczyć się dodatkowego języka. W moim miejscu pracy w tym roku przyjęto trzech wolontariuszy, z Francji, Hiszpanii i Portugalii. Bardzo ważnym elementem pobytu wolontariuszy w Polsce, jest prezentacja zwyczajów, m.in. świątecznych, popularnych w ich krajach. Z tego też powodu pewnego dnia doszło między mną a wolontariuszem z Portugalii do rozmowy na temat Bożego Narodzenia, jako że termin prezentacji się zbliżał. Wtedy też poznałam przepis w zasadzie dobrze mi już znany, ale w nowym kontekście i pod nową nazwą. Rabanada, czyli chleb smażony w jajecznej panierce, jest to jedna z potraw Świątecznych w Portugalii oraz Brazylii. W Polsce najlepiej znamy ten przepyszny deser pod nazwą francuskich tostów.


Rabanada
  • 1 czerstwa bagietka bądź chałka pokrojona na kromki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • cukier puder
  • cynamon

W miseczce rozkłócić jajka jak na omlet, do drugiej wlać mleko. Kromki najpierw wrzucić na chwilę do miseczki z mlekiem, poczekać aż nasiąkną, po czym "obtoczyć" je w jajku. Smażyć na średnim ogniu z olejem lub bez, aż się zrumienią z obydwu stron. Wyłożyć na papier śniadaniowy, a kiedy nieco przestygną, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Faktycznie!!
    Miałyśmy na to samo ochotę :)
    Smacznego i pozdrawiamy świątecznie ***

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam!Niektórzy robią nawet wersję z procentami: wino i cynamon zamiast mleka:)Proste i smaczne!
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
    SWS

    OdpowiedzUsuń