Wspominałam już kiedyś, że pracuję z dziećmi, nie pisałam jednak o tym, że jest to stowarzyszenie dzieci i młodzieży, biorące udział w europejskim programie wolontaryjnym STRIM (Stowarzyszenie Rozwoju i Integracji Młodzieży). Ogólnie rzecz biorąc bardzo przyjemny pomysł, dzięki któremu ludzie na studiach i zaraz po mogą zdobyć doświadczenie, a na dokładkę nauczyć się dodatkowego języka. W moim miejscu pracy w tym roku przyjęto trzech wolontariuszy, z Francji, Hiszpanii i Portugalii. Bardzo ważnym elementem pobytu wolontariuszy w Polsce, jest prezentacja zwyczajów, m.in. świątecznych, popularnych w ich krajach. Z tego też powodu pewnego dnia doszło między mną a wolontariuszem z Portugalii do rozmowy na temat Bożego Narodzenia, jako że termin prezentacji się zbliżał. Wtedy też poznałam przepis w zasadzie dobrze mi już znany, ale w nowym kontekście i pod nową nazwą. Rabanada, czyli chleb smażony w jajecznej panierce, jest to jedna z potraw Świątecznych w Portugalii oraz Brazylii. W Polsce najlepiej znamy ten przepyszny deser pod nazwą francuskich tostów.
Rabanada
- 1 czerstwa bagietka bądź chałka pokrojona na kromki
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- cukier puder
- cynamon
W miseczce rozkłócić jajka jak na omlet, do drugiej wlać mleko. Kromki najpierw wrzucić na chwilę do miseczki z mlekiem, poczekać aż nasiąkną, po czym "obtoczyć" je w jajku. Smażyć na średnim ogniu z olejem lub bez, aż się zrumienią z obydwu stron. Wyłożyć na papier śniadaniowy, a kiedy nieco przestygną, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Faktycznie!!
OdpowiedzUsuńMiałyśmy na to samo ochotę :)
Smacznego i pozdrawiamy świątecznie ***
Jadłam!Niektórzy robią nawet wersję z procentami: wino i cynamon zamiast mleka:)Proste i smaczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
SWS