Na weekend proponuję placuszki na mleku kokosowym z bananem w kawałkach. Połączenie kokosa i banana jest jednym z moim ulubionych, a gdy do tego poleje się placki syropem klonowym, można wprost rozpłynąć się z rozkoszy. Polecam wszystkim wielbicielom egzotycznych smaków.
Placuszki kokosowe z bananem
- 3 jajka
- 120g mąki pszennej
- 125ml mleka kokosowego
- 125ml śmietany 18%
- 2 banany
- łyżeczka soku z cytryny
- wiórki kokosowe i syrop klonowy
Jajka zmiksować z mlekiem, śmietaną i mąką na gładką masę, po czym odstawić na 30 minut (niecierpliwym polecam w tym czasie wypić kawę). Banany obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto przemieszać i wykładać po dwie łyżki na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Podsmażyć lekko z jednej strony, na złoty kolor, po czym przewrócić łopatką. Na wierzchu wyłożyć plasterki banana, po czym jeszcze raz przewrócić i podsmażyć dodatkowo aż się zrumieni.
Zdjęcia są zrobione w wersji z bananem wrzuconym do ciasta, ponieważ dziecię było bardzo niecierpliwe, ale postaram się też w najbliższym czasie dodać wersję z bananem przysmażonym na wierzchu, bo jest w moim odczuciu smaczniejsza.
Placki serwować polane syropem klonowym i posypane wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
U nas w domu wszyscy lubią placki. :)
OdpowiedzUsuńWszyscy kochają placki! :D
UsuńDziś w końcu udało mi się przetestować. W ogóle od jakiegoś tygodnia chodziło za mną wszystko o kokosowe, więc takie placuszki trafiły idealnie. Są bardzo delikatne i zadziwiająco zapychające. Chyba wykorzystam resztę mleka kokosowego na drugą porcję. ;)
OdpowiedzUsuńZaheel
Fakt, po dwóch byłam najedzona po grzywkę, aż zadziwiające, bo ja potrafię w siebie wrzucić naprawdę mnóstwo placków czy naleśników na raz i tylko rozsądek mnie powstrzymuje zazwyczaj :D
Usuń