02 lutego 2015

Placuszki kokosowe z bananem


Dziś przepis błyskawiczny, zarówno w umieszczaniu tutaj, jak i w przygotowaniu. Polecam głównie za wspaniały smak, ale też dlatego, że może je zjeść właściwie każdy. Delikatne i bardzo kokosowe, świetne na niepogodę jako poprawiacz humoru i idealne na wspólne, rodzinne pitraszenie niedzielnego śniadania.



Placuszki kokosowe z bananem

  • 200ml śmietanki kokosowej
  • 100ml wody
  • 2 jajka 
  • 70g mąki pszennej
  • 55g mąki orkiszowej
  • 30g rozpuszczonego masła
  • banan
  • śmietanka kokosowa do ozdoby

Śmietankę i wodę zmiksować z jajkami, dodać mąkę, zmiksować, na koniec wlać powoli masło. Smażyć placuszki na malutkim ogniu, na odrobinie oleju kokosowego aż się lekko zarumienią.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas banan i kapka śmietanki kokosowe, jeśli nie mamy takowej na stanie może być równie dobrze syrop klonowy, miód dla starszych maluchów, albo dżem
Smacznego!

Dla małych alergików: Zamiast jajek można dodać jednego rozgniecionego banana i łyżkę mąki ziemniaczanej.

PS. Ze względu na brak Internetu w domu, mam bardzo utrudnione zamieszczanie postów oraz opiekę nad Funpag'em twarzoksiązkowym. Bardzo proszę o wybaczenie i jak tylko podpiszemy umowę z nowym dostawcą, obiecuję kilka naprawdę fajnych przepisów, w tym na pączki pieczone w piekarniku, dla małych łasuchów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz