28 września 2015

Owsianka biszkoptowa

Propozycji śniadaniowo-kolacjowych na Przepyszniku jest chyba najwięcej, ale często słyszę, że właśnie z tymi posiłkami jest problem i to one właśnie spędzają nam sen z powiek. Bo śniadanie powinno być sycące, smaczne i dobrze jeśli jest na ciepło, żeby dało nam energetycznego kopa na początek dnia, a w jesienną słotę nas rozgrzało. Dlatego dziś kolejna propozycja, lekka i nieziemsko smakowita, można kombinować z dodatkami, zamienić jabłko na gruszkę albo banana, szaleć z bakaliami, co tylko dusza zapragnie!



Owsianka biszkoptowa
  • 8 łyżek płatków owsianych bądź innych
  • 1 szkl. dowolnego mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła orzechowego 100% orzechów albo domowego
  • bakalie (u nas rodzynki i nerkowce)
  • jabłko
  • kilka śliwek i orzechów nerkowca
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Wieczorem zalać płatki mlekiem, przykryć talerzykiem i odstawić do namoczenia. Rano rozgrzać piekarnik do 180 stopni, po czym oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Żółtka razem z mąką i masłem orzechowym wrzucić do namoczonych płatków z mlekiem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć ciasto owsiane z pianą, wsypać bakalie i starte na tarce jabłko. Gotowe ciasto przelać do formy żaroodpornej i udekorować z wierzchu przekrojonymi i wypestkowanymi śliwkami oraz nerkowcami. Piec 35 minut.
Owsianka wychodzi mocno wilgotna, bardzo słodka i naprawdę smaczna, ostatnio jest moim owsiankowym faworytem :)
Smacznego!










6 komentarzy:

  1. takie ciacho owsiankowe to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upieczeniem dwóch pieczeni na jednym ogniu, nikt chyba nie pogardzi, deser i pożywne śniadanie w jednym :D

      Usuń
  2. Może się powtarzamy, ale wszystkie dania wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń