Propozycji śniadaniowo-kolacjowych na Przepyszniku jest chyba najwięcej, ale często słyszę, że właśnie z tymi posiłkami jest problem i to one właśnie spędzają nam sen z powiek. Bo śniadanie powinno być sycące, smaczne i dobrze jeśli jest na ciepło, żeby dało nam energetycznego kopa na początek dnia, a w jesienną słotę nas rozgrzało. Dlatego dziś kolejna propozycja, lekka i nieziemsko smakowita, można kombinować z dodatkami, zamienić jabłko na gruszkę albo banana, szaleć z bakaliami, co tylko dusza zapragnie!
Owsianka biszkoptowa
- 8 łyżek płatków owsianych bądź innych
- 1 szkl. dowolnego mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła orzechowego 100% orzechów albo domowego
- bakalie (u nas rodzynki i nerkowce)
- jabłko
- kilka śliwek i orzechów nerkowca
- tłuszcz do wysmarowania formy
Wieczorem zalać płatki mlekiem, przykryć talerzykiem i odstawić do namoczenia. Rano rozgrzać piekarnik do 180 stopni, po czym oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Żółtka razem z mąką i masłem orzechowym wrzucić do namoczonych płatków z mlekiem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć ciasto owsiane z pianą, wsypać bakalie i starte na tarce jabłko. Gotowe ciasto przelać do formy żaroodpornej i udekorować z wierzchu przekrojonymi i wypestkowanymi śliwkami oraz nerkowcami. Piec 35 minut.
Owsianka wychodzi mocno wilgotna, bardzo słodka i naprawdę smaczna, ostatnio jest moim owsiankowym faworytem :)
Smacznego!
pychota! Zdrowa słodycz :D
OdpowiedzUsuńTakie lubię najbardziej :3
Usuńtakie ciacho owsiankowe to ja rozumiem!
OdpowiedzUsuńUpieczeniem dwóch pieczeni na jednym ogniu, nikt chyba nie pogardzi, deser i pożywne śniadanie w jednym :D
UsuńMoże się powtarzamy, ale wszystkie dania wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za naprawdę miłe słowa :)
Usuń