05 maja 2015

Budyń jaglano-orzechowy


Pożywne śniadanie dla małego dziecka, często to problem i mamy zachodzą w głowę, co by tu zrobić, żeby nie było kolejną odmianą kanapki. U nas w zasadzie codziennie jest co innego, staram się serwować Tosi jedzenie tak zróżnicowane, jak tylko się da. Codziennie na któryś posiłek są kanapki z różną zawartością, ale na pozostałe posiłki są różne inne wymysły. I to jest na przykład taki wymysł, stworzony na poczekaniu, do czego wszystkich gorąco zachęcam, bo takie spontaniczne dania często okazują się najsmaczniejsze!
Łamiemy też stereotyp, że dzieci BLW nie jadają papek. Jadają, jadają, tylko gęstsze i zawsze przy pomocy rąk lub samodzielnie łyżeczką :D



Budyń jaglano-orzechowy
  • 30g płatków jaglanych
  • 1 szkl. mleka (u nas ryżowe) lub wody
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka masła orzechowego
Mleko zagotować, po czym wsypać płatki. Gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 7minut, aż płatki dobrze zgęstnieją (można też użyć ugotowanej i zmiksowanej kaszy jaglanej). Banana zmiażdżyć widelcem na papkę i połączyć z masą jaglaną i masłem orzechowym. Jeśli ktoś preferuje bardziej gładką konsystencję, typowo budyniową, można jeszcze zblendować.
Smacznego!







2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam. Tosi nie zachwyciło jakoś szczególnie, ale moje prywatne kubki smakowe, rozpływały się w zachwytach :D

      Usuń