02 kwietnia 2015

Pasztet wielkanocny


Przed wami kolejny z serii wielkanocnych przepisów, jeden z moich ukochanych tak szczerze powiedziawszy. Pasztet tradycyjny, stworzony i dopracowany przez moją wspaniałą mamę. Ten smak nierozerwalnie łączy się dla mnie z Wielkanocą, najlepiej jeszcze w złączeniu z chrzanem i ćwikłą.


Pasztet wielkanocny
  • 1kg indyka (udo)
  • 0,5kg wołowiny (szponder)
  • 4 wątróbki indycze
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • 2 bułki namoczone w wodzie z mlekiem
  • 5 jajek
  • 1 gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól do smaku
  • plastry słoniny/olej
Indyka i wołowinę wrzucamy do zimnej wody z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, zagotowujemy i zbieramy z wierzchu szumowiny. Gotujemy na malutkim ogniu przez 2h. Pod koniec gotowania (na ostatnie 20 minut) wrzucamy obrane warzywa i wątróbkę. Mięso z warzywami i bułką mielimy, dodajemy jajka, startą gałkę muszkatołową i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy, najlepiej rękami. Przekładamy do prodiża/foremek i polewamy z wierzchu olejem bądź wykładamy cienkie plastry słoniny. Pieczemy w 170 stopniach przez 1h 45 minut (najlepiej jednak wychodzi w prodiżu, pieczony tyle samo czasu).
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz