26 lutego 2012

50 tygodni - Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi



Moja dzisiejsza propozycja jest równie smaczna co zdrowa. Przyznam, że jest to jedno z lepszych crumble jakie jadłam, a crumble obok sernika to moja wielka miłość i słabość. W końcu crumble to esencja wszystkiego, co w cieście najlepsze, czyli owoców i kruszonki. W wypadku tego przepisu kruszonka jest chrupka i wyśmienita, jabłka natomiast są delikatne i leciutko skarmelizowane. Idealny sposób na dopełnienie leniwego, niedzielnego popołudnia, gdy za oknem świeci wczesnowiosenne słoneczko. Kochana Yoru, ten przepis jest specjalnie dedykowany Tobie :)


Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi
  • 5 jabłek
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 75 g mąki
  • 75 g zmielonych na mąkę migdałów
  • 30 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 75 g cukru 
  • 75 g zimnego masła
  • lody waniliowe bądź śmietankowe

Jabłuszka obrać i wykroić gniazda nasienne, pokroić je w plasterki i wrzucić do garnka razem z łyżką wody i dwiema łyżkami cukru (bardzo dobrze sprawdza się brązowy). Gotować ~20minut, aż jabłuszka nieco zmiękną, ale wciąż zachowają swój kształt. W tym czasie przygotować kruszonkę. W misce zmieszać mąkę z cukrem i cynamonem oraz zmielonymi płatkami migdałowymi, dodać zimne masło i szybko wyrobić nie zagniatając. Ostatni punkt jest bardzo ważny, ponieważ jeśli zaczniemy wyrabiać kruszonkę, masło pod wpływem ciepłoty dłoni zmięknie i kruszonka po upieczeniu nie będzie już tak przyjemnie chrupka. Na koniec dorzucić płatki owsiane i ewentualnie troszkę płatków migdałowych. Kruszonka powinna mieć w tej chwili konsystencję mokrego piasku.
Uprażone jabłuszka wyłożyć do żaroodpornego naczynia i posypać je z wierzchu kruszonką, można ją troszkę pozbijąc w nieduże grudki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez 30 minut. Podawać na ciepło z kulką lodów.
Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Widze, ze nie tylko ja mam slabosc do crumble i sernika :) (Do listy ulubionych deserow dodalabym jeszcze czekoladowe fondanty.)
    A kruszonke z migdalami tez bardzo lubie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio właśnie znalazłam bardzo fajny przepis na czekoladowy fondant i zamierzam go wypróbować, bo nigdy nie jadłam tego deseru :D A to crumble polecam gorąco :]

    OdpowiedzUsuń
  3. crumble... i sie rozmarzyłam :) z jabłkami podchodzi czasem pod szarlotkę, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne crumble, mniam,mniam!:)

    OdpowiedzUsuń