27 stycznia 2011

Rastafariańska tortilla


Dziś na szybko propozycja obiadowa, idealna kiedy wracamy padnięci do domu i absolutnie brakuje nam chęci i czasu na długie gotowanie. Smak niepowtarzalny, jeden z naszych ulubionych, bo z resztą kuchnia meksykańska wiedzie u nas prym.  Jedyne odstępstwo od klimatu stanowił sos czosnkowy, którego trudno sobie odmówić, kiedy jest dobrze zrobiony, ręką mistrza M. W czasie przygotowywania warzyw zauważyłam też pewną kolorystyczną prawidłowość, co sprawiło, że obiad z meksykańskiego przeobraził się w jamajsko-meksykańsko-grecki.
Już bez zbędnego gadania, oto przepis:


 Meksykańska tortilla
  • 6 tortilli
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 ogórka
  • 2 pomidory
  • cebula
  • czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • oliwki
  • 20 dag sera żółtego
  • ostra papryka, słodka papryka, pieprz cayenne, sól, pieprz
Kurczaka dokładnie umyć i pokroić w dość drobną kostkę i dokładnie obsypać przyprawami. Jeśli mamy astronomicznie mało czasu wystarczy przpyrawa do gyrosa. Usmażyć go dokładnie na patelni. Warzywa pokroić i wrzucić do osobnych miseczek. Tortille ułożyć na kratce przykrytej folią aluminiową i podgrzać w piekarniuku. Ok. 10 minut w 150 C.


Sos czosnkowy

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • czosnek (według uznania)
  • sól i pieprz
 Czosnek dokładnie obrać i przepuścić przez praskę, wymieszać wszystkie składniki na gładki sos. Jeśli nie przepadamy za dużymi grudkami czosnku można dodatkowo zmiksować.

Ostatnie kroki w przyrządzaniu tortilli zależą już tylko i wyłącznie od naszego prywatnego gustu. Można posmarować tortillę sosem, a następnie wrzucić to, co lubimy najbardziej. Można też z sosem poczekać na koniec. Do wyboru do koloru.
Smacznego!



3 komentarze: