Dziś na szybko propozycja obiadowa, idealna kiedy wracamy padnięci do domu i absolutnie brakuje nam chęci i czasu na długie gotowanie. Smak niepowtarzalny, jeden z naszych ulubionych, bo z resztą kuchnia meksykańska wiedzie u nas prym. Jedyne odstępstwo od klimatu stanowił sos czosnkowy, którego trudno sobie odmówić, kiedy jest dobrze zrobiony, ręką mistrza M. W czasie przygotowywania warzyw zauważyłam też pewną kolorystyczną prawidłowość, co sprawiło, że obiad z meksykańskiego przeobraził się w jamajsko-meksykańsko-grecki.
Już bez zbędnego gadania, oto przepis:
Meksykańska tortilla
- 6 tortilli
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 ogórka
- 2 pomidory
- cebula
- czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- oliwki
- 20 dag sera żółtego
- ostra papryka, słodka papryka, pieprz cayenne, sól, pieprz
Kurczaka dokładnie umyć i pokroić w dość drobną kostkę i dokładnie obsypać przyprawami. Jeśli mamy astronomicznie mało czasu wystarczy przpyrawa do gyrosa. Usmażyć go dokładnie na patelni. Warzywa pokroić i wrzucić do osobnych miseczek. Tortille ułożyć na kratce przykrytej folią aluminiową i podgrzać w piekarniuku. Ok. 10 minut w 150 C.
Sos czosnkowy
- 180 g jogurtu naturalnego
- 100 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- czosnek (według uznania)
- sól i pieprz
Czosnek dokładnie obrać i przepuścić przez praskę, wymieszać wszystkie składniki na gładki sos. Jeśli nie przepadamy za dużymi grudkami czosnku można dodatkowo zmiksować.
Ostatnie kroki w przyrządzaniu tortilli zależą już tylko i wyłącznie od naszego prywatnego gustu. Można posmarować tortillę sosem, a następnie wrzucić to, co lubimy najbardziej. Można też z sosem poczekać na koniec. Do wyboru do koloru.
Smacznego!
mniam ale uczta
OdpowiedzUsuńobiadek jak się patrzy. mój Połówek kocha takie smaki;)
OdpowiedzUsuńNazwa świetna, a jaki kuszący obiad! :-)
OdpowiedzUsuń