10 marca 2011

Pizza


Tak wiem, zaczął się Wielki Post, zatem danie powinno być lekkie i oczyszczające, a ja tymczasem proponuję Wam coś całkowicie przeciwnego... O, zła ja :] Żeby oczyścić troszeczkę sumienie, napiszę Wam teraz jak wyglądały niegdyś Wielkopostne zwyczaje żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni.
Zatem w sumie poza salami nasza pizza nie jest aż tak niedozwolona, jakby się mogło wydawać :]


Pizza
(przepis na dwie pizze)
  • 500g mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliw
  • puszka pomidorów
  • przyprawy (pieprz, sól, bazylia, papryka ostra i słodka)
  • ulubione dodatki
Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i czterema łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą, następnie w wykopany po środki dołeczek wlać rozczyn drożdżowy, następnie zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za suche, można dodać jeszcze trochę wody). Na koniec w czasie zagniatania dodać oliwę.
Kulkę ciasta podzielić na dwie części, każdy wywałkować na ~40cm krążek (my całością ciasta wylepiliśmy dużą blachę, ale ostatecznie okazało się, że i tak ciasta było troszkę za dużo jak na nasz gust). Placki układać na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, posmarować sosem pomidorowym (pomidory w puszce rozgnieść na puree i dodać przyprawy, przede wszystkim bazylię). Na sos wyłożyć ulubione składniki (np. mozzarellę, salami, szynkę, paprykę, kukurydzę, pieczarki, cebulę, oliwki).
Piec w 200 C przez 20 minut (czym cieńsza pizza, tym czas pieczenia krótszy).
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. mmm jak ta pizza wygląda apetycznie - Chapsnę kęsa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie... mniam:) to ja poprosze kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizza domowa jest pyszna, a ta wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. PJN -Piękna, Jedyna, Niesamowita;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kulinarna rozpusta! A ja na diecie...

    OdpowiedzUsuń