05 lipca 2015

Domowe lody jagodowe (bez maszyny)


Jest niedziela, jest gorąco, większość ludzi nie będących duchowymi krewniakami jaszczurek czy innych gadów, marzy o tym by się ochłodzić. Mam dla was zatem kolejną lodową propozycję. Sezon na jagody właśnie się zaczął, więc na targ po miskę jagód, albo słoik w rękę i do lasu! A potem po zrobieniu fury pierogów, o TAKICH, i po pożarciu michy zupy jagodowej, o której wkrótce, zabrać się za mieszanie lodów. Pysznych, orzeźwiających, domowych lodów dobrych dla każdego, nawet najmniejszego domownika.



Lody jagodowe
  • 400g śmietanki 30%
  • 0,5kg jagód
  • mały jogurt naturalny
  • syrop klonowy
Jagody opłukać na sicie pod bieżącą wodą i sprawdzić, czy nie zaplątały się między nie jakieś listki czy szypułki. Osuszyć i zblendować w wysokiej misce albo blenderze. Można przecisnąć je przez sito, żeby pozbyć się skórek. Ewentualnie, jeśli ktoś ma sporo czasu i chęci, można też powstały mus jagodowy postawić w garnku na gazie i pogotować, żeby odparować część wody. Dzięki temu lody powinny mieć gładszą konsystencję, z mniejszą ilością kryształków lodu.
Do musu dobrze jest też dodać trochę jakiegoś słodzidła, czy to miodu, czy syropu klonowego, albo cukru jeśli ktoś nie ma w stosunku do niego obiekcji. Jagody są dość kwaśne i w formie lodów ciężko się je je nieosłodzone :)
Śmietanę ubić na sztywno, można ją też trochę dosłodzić syropem. Na koniec dodać mus jagodowy, zostawiając z niego mniej więcej pół szklanki.
Do foremek na lody, które można kupić w IKEI, Empiku albo na allegro za grosze, na dno wlewamy odłożony mus jagodowy, mniej więcej łyżkę. Później na mus wlewamy jogurt naturalny, również mniej więcej łyżkę, a na sam wierzch wykładamy masę śmietankowo-jagodową, aż wypełni foremki. Resztę masy śmietankowo-jagodowej przykrywamy folią i wszystko razem wstawiamy do zamrażarki. Po godzinie masę w misce należy przemieszać łyżką albo najlepiej miotełką. Mieszanie powtarzamy jeszcze po czterdziestu minutach, a później jeszcze trzy razy co pół godziny. Po ostatnim przemieszaniu masę można przelać do jakiegoś pojemnika, albo zostawić w misce przykrytej folią. Lody powinny poleżeć w lodówce co najmniej pięć godzin, a najlepiej całą noc. Te włożone do foremek, są dobre już po czterech godzinach.
Smacznego!










Lody dołączają do Akcji Lodowej 2015 na blogu Magia w kuchni:

10 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do tego są bardzo orzeźwiające, idealne na taki dzień jak dzisiaj :)

      Usuń
  2. Pycha. Fajny pomysł z tymi warstwami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda z nich smakuje inaczej, co mnie się bardzo podoba, emocje przez cały czas :P Mój tata natomiast za tymi na patyku nie przepada, za to śmietankowo-jagodowe z pudełka mógłby w całości zjeść sam :D Także dla każdego lodożercy coś się znajdzie.

      Usuń
  3. Nie lubię owocowych lodów, ale te akurat bym zjadła ... Na pewno zrobię :) tzn. zmuszę kogoś żeby mi zrobił, bo ja nie mogę jeszcze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę się ogarnąć z małym eksperymente i jak jeśli wyjdzie, postaram się jeszcze wrzucić zwykłe śmietankowe, orzechowe i kawowe (z Inki ;) )

      Usuń
  4. niezwykle smaczne lody, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, mój mąż jest lodożercą, a zamierzamy schuść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj robię lody z bananów i masła orzechowego, zobaczymy jak wyjdą i jeśli nas zachwycą, to na pewno wrzucę przepis :D

      Usuń