05 sierpnia 2015

Sałatka z groszkiem


Drugi w kolejce post sałatkowy. Krótko i na temat, wybaczcie że bez szerszego wstępu, ale te upały dobijają człowieka małego u dużego! W dodatku zaczynamy się powoli pakować na wakacje i przy okazji informuję Was wstępnie, że od soboty przez dziewięć kolejnych dni na Przepyszniku zapanuje błoga cisza i spokój, wybywamy na jurę! A teraz przed Wami główna bohaterka posta.



Sałatka z groszkiem
(porcja na 2+1)
  • 6 jajek
  • 200g mrożonego bądź świeżego groszku
  • mały pęczek szczypiorku
  • majonez/oliwa/biały serek
  • pieprz ziołowy
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w średniej wielkości kosteczkę. Groszek wrzucić na gotującą się wodę (zarówno mrożony, jak i świeży), gotować na małym ogniu przez 5 minut od ponownego zagotowania się wody. Może się okazać, że trafił nam się uparty groszek, który będzie potrzebował chwilę dłużej się pogotować, dlatego zawsze przed odsączeniem warto sprawdzić, czy jest już miękki. Przerzucić groszek na sitko i zostawić na chwilę, żeby przestygł i ociekł. Przestudzony dorzucić do jajek razem z poszatkowanym szczypiorkiem. Doprawić pieprzem ziołowym, dla dorosłych można serwować z majonezem, ale zdrowsza i równie smaczna jest wersja z oliwą albo odrobiną białego serka śmietankowego.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja również i ciągle szukam nowych inspiracji! Na pewno w najbliższych miesiącach nie zabraknie sałatek na Przepyszniku :)

      Usuń
  2. Taka sałatka to klasyka gatunku, idealna na każdą okazję i tak prosta, że nawet ja potrafię zrobić całkiem niezłą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to właśnie chodzi w tak upalne dni jak ostatnio, pysznie, szybko i łatwo :3

      Usuń