02 czerwca 2015

Paprykarz z kaszy jaglanej


Dawno nie było na blogu czegoś na kanapki. A zatem oto proszę, pyszny paprykarz, który zadziwił mnie swoim smakiem, wcale nie ustępującym oryginałowi. W przygotowaniu szybki i przyjemny, przez niego zaczęłam ostatnio gotować kaszę jaglaną na garnki.


Paprykarz z kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • passata albo pomidory krojone z kartonika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki dobrego sosu sojowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy (łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki chili, pieprz ziołowy, łyżka majeranku)
Kaszę jaglaną trzeba przed gotowaniem przepłukać na sicie pod zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem (można też podprażyć na suchej patelni, aż zacznie pachnieć orzechowo i przelać wrzątkiem). Gotować 20 minut pod przykryciem, nie mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię i na maśle klarowanym albo oleju rzepakowym, zeszklić cebulę. Dodać starte warzywa i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 15 minut). Dorzucić mniej więcej 1/4 szklanki passaty albo krojonych pomidorów przetartych przez sito, ale można też więcej, jeśli ktoś lubi bardziej pomidorowe. Na koniec wrzucić czosnek przetarty przez praskę i połączyć z przestudzoną kaszą jaglaną. Zblendować, ale tak, żeby były widoczne pojedyncze ziarna kaszy jaglanej. Doprawić do smaku.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Mniam, ciekawy przepis :) trzeba wyróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, przestrzegam jeszcze przed pomidorami, bo za pierwszym razem dodałam koncentrat pomidorowy i potem musiałam dolać syropu klonowego, żeby przełamać kwaśność. Nadal był pyszny, ale co się nakombinowałam to moje :D Najlepsze delikatniejsze pomidory :)

      Usuń
  2. Pyszności! Dzisiaj robię drugi raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo mnie cieszy, że smakował :)

      Usuń