Na zakończenie klasyka klasyki, czyli doskonałe pierogi z kapustą i grzybami, nie ma lepszego wigilijnego dania, chyba się ze mną zgodzicie? Nasz przepis modyfikuje głównie mąkę użytą do zrobienia ciasta. Polecamy i życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt!
Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk)
40g
potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g,
Tłuszcz – 1,3g, Węglowodany – 5,8g, IG – 24
Ciasto:
- 250 g mąki - 1 i ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej, żytniej, gryczanej i ¼ szklanki mąki z ciecierzycy lub sojowej
- 200 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- szczypta soli
Farsz:
- 50g (2 duże garście) suszonych grzybów
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- przyprawy: sól, pieprz
Mąkę
przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę
oleju/oliwy. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej
wody. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
Pozostawiamy je na pół godziny, następnie dzielimy na ok. 4 porcje
i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Wycinamy kółka. Na
środek ciasta nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi
w pierogi. Można ozdobnie zagnieść pierogi widelcem. W dużym
garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę
wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas, aby nie
przywarły do dna. Gotujemy do miękkości, przez ok. 5 minut od
wypłynięcia. Podajemy z zeszkloną, pokrojoną cebulą. Część
pierogów można zamrozić.
Uwielbiamy pierogi, następnym razem spróbujemy je przygotować w tej wersji.
OdpowiedzUsuń